fredag 4. mars 2011

Èn mor, tre barn og 1000 ting å gjøre...

Nå skal jeg fortelle litt om hverdagen min, som aleneforsørger og student. 
Ikke er jeg bare en voksen student. Jeg har barn også. Hele tre stykk av de. Og på toppen av det hele er jeg helt alene med skokken, og får ingen hjelp ifra papsen deres. 
Og ja,- jeg klarer det helt fint jeg! Hvordan? Det skal jeg fortelle litt om her;

For det første, dette er ingen historie om at alt er så fint og flott, og sola skinner hele tiden. For slik er det aldeles ikke. :) Det har vært utrolig slitsomt til tider, og av og til har det resultert i svimmelhet og hukommelsessvikt. Alzheimer light ble til medium. Og hjernen min har vært så full av informasjon jeg måtte huske på, og informasjon som datt ut. En eller annen plass mellom bleieskift, skissetegning og blogging. Kaos er en mild betegnelse!
 Men det har gått bra til nå, og er det en ting jeg vet nå: en klarer det en vil!

Dette innlegget er vel ment til deg som er voksen, eller som har barn, eller som kanskje er alene med barn også. Og som kanskje vurderer å ta en (ny?) utdanning. Jeg har jo utdannet meg før, men ville ikke tilbake til det yrket, etter jeg fikk barn. Og etter noen års mammapermisjon, og ny tilværelse som alenemor, så tok jeg en avgjørelse som skulle endre livet mitt. Jeg gikk for min opprinnelige drøm; nemlig å drive med interiør.

Siden jeg var liten har jeg ommøblert på rommet mitt, malt og styrt på. Gjerne midt på natten, om jeg fikk et kreativt innfall. Jeg har nok arvet interessen fra min mor, som er like opptatt av hus og hjem. Og i voksen alder er interessen like levende, og ideene er mange.
Det har vært tider som har vært ganske utfordrende, gjennom de siste tre semestrene. Jeg har merket på kroppen at det har vært travelt som student, og mamma. Og ofte har jeg ikke hatt nok tid. Dét er den største forskjellen på å være voksen student og mamma , og student i ungdommen.


Fordeler ved å være voksen student:
- Man er mer målbevisst
- Man tar utdanningen mer seriøst
- Man stiller mer spørsmål, og tar mer ansvar for egen læring
- Man tar ingenting for gitt
- Man har mer respekt for studiet, lærere og medstudenter
- Man setter mer pris på å studere
- Man er mer klar for å lære!

Ulemper ved å være voksen student, med barn:
- Man har mindre tid til rådighet
- Man har mer ansvar, flere gjøremål og mer å tenke på
- Man må kunne mestre multitasking: hver dag må en sjonglere mellom bleieskift, matlaging og rydding, klesvask og henting/bringing, ha kvalitetstid med barna, bading og legging av barna, for så å være klar for lekser etter kl 21.00.
- Man har mindre erfaring med den digitale verden (ihvertfall var det slik for meg)
- Man kan ikke være med på alle arrangementer om kvelden fordi en har ikke barnevakt alltid
- Man må bruke penger på barnevakt når en må være på skolen hele dagen og kvelden
- Man kan ikke sove lenge i helgene :)

Gode råd for deg som er student og mamma:
- Struktur i hverdagen og på skolen
- All tid du har til rådighet må utnyttes maksimalt
- Få hjelp, et nettverk rundt deg som kan være barnevakt om det trengs
- Vær forberedt på jobbing om kveldene
-Ta helt fri innimellom, ha tid for deg selv,-alene. Har du helg eller vinterferie-kos deg!
- Ta en dag av gangen
- Ha en fremdriftsplan-planlegg tiden din, og sett frister for eget atbeid. Da vet du når du må være ferdig med de forskjellige oppgavene.
- Ha et mål med utdanningen din- du kan klare det du vil!
- Vær positiv, mot deg selv og andre
- Tenk så heldig du er som får studere!


Mange ganger har jeg hørt ordene: "Jeg fatter ikke at du klarer det. Hvordan gjør du det?"

Vel, en klarer det en virkelig vil.
 Når jeg ser tilbake på tiden jeg har hatt på skolen, så har det vært utrolig gøy! Stress ja, men gøy! Mange ganger når vi er mot slutten av en oppgave, og jeg tilbringer hele dagen på skolen, gjerne fra 8.30 til 21 på kvelden, så har jeg nesten ikke merket at det har gått så lang tid fordi jeg har vært så oppslukt av det jeg holder på meg. Tiden flyr når en gjør noe en trives med. Dessuten så elsker jeg utfordringer.

Livet midt er nok ganske annerledes enn de fleste, for nå. Det er kun barn og skole som gjelder for meg. 
Om morgenen får jeg tre små jenter avgårde, en på skolen, og to i barnehage. Ganske ofte kommer jeg 5 min for sent til timen, men det tar jeg igjen senere på dagen ved å sitte litt lenger.

Etter skolen er det rett hjem for å hente de små, kanskje handle litt, og så lage middag. Etter det må jeg rydde og vaske, hjelpe med lekser, og megle mellom kranglete jenter. Tørke litt mer søl, og rydde litt til. Kanskje skal det bades og leses bøker før det er leggetid. Så når alle er i seng, og freden senker seg, så kanskje mamman kan slenge seg på sofaen. Ofte blir det oppgaver, enten skolearbeid eller rydding, vasking, klesvask.

Sånn er dagliglivet som student og mamma. Det som motiverer meg er målet mitt. Og det at jeg vet at jeg er snart ferdig. Spennende tider i møte, noe nytt som skal skje. Og ikke minst, mer fritid på kveldene. Når jeg er ferdig. Jeg har stortrives som student, men jeg gleder meg til neste etappe av livet.
Så om du lurer på om du skal ta en ny utdanning, i voksen alder, barn eller ikke barn. 
Gjør det! Det er verdt det! Vi er heldige som kan studere :)

1 kommentar:

Karina sa...

Hei!
Kjempeflott inlegg! Jeg er så enig med deg at man klarer det man virkelig vil! Alt har med hvilken innstilling man har. Det er tøffe tak,men det er verdt det! -stå på, du er superflink!! ;-)

Hyllene mine er "sebra" hyller, kjøpt på en lokal interiørbutikk som dessverre ikke har nettbutikk enda, men jeg fant de også på www.mittrom.no :-)

Ha en fin kveld!
Klem Karina :)