onsdag 22. juni 2011

Bloggeskikk og og bloggeetikk!

Når man blogger så har man et visst ansvar ovenfor leserne sine. Man har et ansvar for seg selv, og familien sin. Samt andre mennesker, og de man eventuelt blogger om.  Det trykte ord havner på nettet, og vil aldri forsvinne. Det leses av nordmenn, såvel som afrikanere og kinesere. Akkurat det du legger ut, kan ses over hele verden! 
Tenk godt over hva du skriver, hvilke bilder du bruker, og tenk nøye over hvem som kan lese dette, og hvem som kan se på bildene du legger ut.

Faren med at så mange blogger nå til dags, er at visse normer og regler brytes, uten at en er klar over det.
Det er jo ikke så rart, når en ikke har en journalistutdanning, ei heller har lært om reglene for det trykte ord, eller fotografi. Skrevne, og uskrevne regler.
En god retningslinje er pressens egen "Vær varsom plakat", som du kan lese mer om her.

Jeg er ingen ekspert på dette emnet, langt i fra! Men dette er et viktig emne, og jeg håper du tar deg tid til å lese dette.

Derfor har jeg laget en liste over enkle regler for bloggeskikk!


Jeg velger å aldri vise bilder av barna mine på nettet fordi jeg er redd for hvor bildet kan havne, men også fordi mine barn har en rett til å velge selv om de vil havne på nettet eller ei. Det kan de svare på først når de blir eldre.


Bloggeskikk:

  • Aldri publiser bilder av noen du ikke har fått tillatelse fra. Husk på at alle har rett til et privatliv, og at ikke alle vil ha bilder av seg selv på nettet. Bilder kan misbrukes av andre, og til andre formål enn det du hadde sett for deg.
  • Aldri publiser andre sine bilder uten deres tillatelse. Alle foto tilhører den som har tatt bildet, og om du publiserer andres bilder, eller gir inntrykk av at det er ditt eget bilde, så kan den rette eier kreve erstatning fra deg!
  • Husk på hvem som leser ordene dine, og hvem som ser på bildene dine. Enten det er små barn på 6 år, en som kan rappe bildet ditt og bruke det til egne formål, eller en som har kriminelle hensikter.
  • Vær forsiktig med å legge ut sensitiv informasjon. Som ditt fulle navn, stedsnavn, navn på barn, adresser og telefonnummer. Digital kriminalitet er økende!
  • Bruk kilder og linker! Enten du skriver om fakta, omtaler andre eller har lånt bilder, så vis til kildene dine og link.
  • Vær mot andre som du vil de skal være mot deg!  Vær høflig og vis folkeskikk, også når du kommenterer andres innlegg.
Lykke til med bloggingen! Enten du blogger selv, eller er en flittig leser av andres.
Liza

7 kommentarer:

Rita sa...

Godt skrevet og en viktig påminnelse :)

Julie sa...

Viktig å ta hensyn til dette, og alltid stå for det man skriver og publiserer uansett hvem som måtte lese det.

Daisys home sa...

Dette er jo et kjempeviktig tema for oss som er bloggere. Bra innlegg :)
Ha en fortsatt fin kveld.

Millemilla sa...

Supert innlegg! Så enig med deg!

bentetove sa...

Kjempebra du skriver om dette !
Jeg legger aldri ut bilder uten at jeg har spurt de som er på bildet om lov.
Vi skal tenke oss om når vi både skriver og legger ut bilder.

Camilla sa...

Veldig bra emne å ta opp! Å lese vær varsom plakaten er en flott for den journalistiske siden av bloggingen. :) Kunnskap om åndsverkssloven er heller ikke sterkt tilstede for mange på internett. Det virker noen ganger som om flere tror dette er mer rettningslinjer.. Flott at du sprer informasjon og kunnskap om emnet. Heia! :D

Pst: vitrineskapet vårt er fra Living / Home & Cottage (samme produkter og lager i butikkene, men mye billigere hos Living).

Mor og datter sa...

Veldig bra skrevet!! Og en bra påminnelse vi alle burde følge!!
Klem